Falu Fredskör är en blandad kör med drygt 40 medlemmar som funnits i 33 år. Vi sjunger sånger med ett innehåll som vi känner engagemang för. Den internationella solidariteten har alltid varit vår ledstjärna i sången.

Det var en omvälvningarnas tid i världen när vi startade 1984 – det var inte länge sedan Angola, Moçambique och Zimbabwe hade gjort sig fria från de kolonialmakter som styrt dem i decennier. Namibia var fortfarande en sydafrikansk koloni och i Sydafrika härjade fortfarande det hemska apartheidsystemet.

Sånger från Namibia och Sydafrika blev en viktig del av vårt solidaritetsarbete och vårt stöd till ANC. Kören var med i ISAK (Isolera Sydafrikakommittén) under en tid när både kyrkorna och de flesta svenska partier såg befrielsekampen som ledd av terrorister och farliga kommunister. ANC fick man stödja i smyg men bojkott och sång blev fina vapen för att få den svenska opinionen att svänga.

Under påsken 1997 var kören på en turné i Sydafrika. Även efter demokratiseringen har kontakterna med Sydafrika varit viktiga. När Nelson Mandela var på sin avskedsturné inbjöds kören att sjunga vid hans besök på utrikesdepartementet. Han klev glatt in i kören och sjöng och dansade med oss. Sommaren 2001 kunde kören bjuda in en kör från Pretoria till Dalarna och vid vår gemensamma konsert fylldes hela Kristine Kyrka.

Kören sjunger också musik från andra musikkulturer, och den svenska folkmusiken har blivit en del av körens repertoar. Dessutom sjunger kören en hel del nykomponerad svensk musik.

Under hösten 2005  arbetade kören med  musik av Björn Eriksson till texter av Göran Greider. I slutet av oktober 2005 hade kören och Göran Greider en konsert I Kvarnsvedens Folkets hus Forum under temat solidaritet.

2009 arbetade vi med temat Gruva och gruvarbetarsånger tillsammans med folkmusiksångerskan och tidigare körmedlemmen Eva Rune.

Efter apartheids fall sa Nelson Mandela ”Världen blir inte fri förrän också det palestinska folket får sin frihet”. Vårt engagemang mot det Israeliska apartheidsystemet ledde till vår turné 2013 på den sedan 1967 ockuperade palestinska Västbanken. Vi såg den gräsliga muren och fick prova på att som boskap fösas in i de inhumana gränskontrollerna och uppleva de israeliska soldaternas dagliga rutinförtryck mot palestinierna, barn som vuxna. Men också känna glädjen i den gemensamma sången och de många fina mötena med palestinska körer och musiker. Med den film om vår resa som SVT sände våren 2014 tror vi att vi kan ha bidragit till att svensk solidaritet med Palestina lett till ett svenskt erkännande av en palestinsk stat. Vår unika CD med palestinsk och annan arabisk körmusik som kom 2015, vill sprida musiken som en del av solidariteten med det palestinska folket.

Nelson Mandela på utrikesdepartementet vid mötet med Falu Fredskör. Foto: Per Eklund